ثبت اختراع در کشور کانادا
رشد اقتصادی کشور کانادا به ویژه رشد بخش فناوری در این کشور، در سالهای اخیر، باعث شده تا اشتیاق شرکتهای صاحب فناوری بیش از پیش برای ورود به بازار فناوری کانادا افزایش پیدا کند. دولت فدرال کانادا تصمیم دارد، سرعت رشد کسب و کارها در حوزه فناوری به ویژه کسب و کارهای خصوصی را افزایش دهد. در همین راستا، حمایتهای مالی خود را از مراکز رشد و شتابدهندهها، افزایش داده است. در راستای تحریک برای خلق و ورود فناوریهای نو، کشور کانادا با اصلاح مداوم قوانین مربوط به ثبت اختراع توانسته است تا حد زیادی در سالهای اخیر، کارآمدی ساز و کار ثبت اختراع در این کشور را افزایش دهد. افزایش جرایم مربوط به نقض پتنت و وضع قوانین فراگیر و سختگیرانه در مورد حفاظت از اختراعات، ارزش پتنت کانادا را به میزان چشمگیری افزایش داده است.
اشخاصی که موفق به دریافت پتنت کانادا برای دستاورد خود میشوند، در صورت نقض پتنت خود میتوانند از بین دریافت خسارت و یا تعیین سود متخلف از انجام تخلف یکی را انتخاب کنند، انتخابی که حتی در امریکا در اختیار صاحبان پتنت قرار داده نمیشود. فرآیند تعیین سود متخلف از نقض پتنت انجام شده در بسیاری از موارد میتواند منجر به دریافت جریمههای بسیار سنگین از ناقض پتنت شود. مثلاً در سال ۲۰۱۷ در پرونده شرکت شیمیایی Dow بر علیه صنایع شیمیایی Nova، دادگاه فدرال کانادا خسارتی برابر با ۶۴۵ میلیون دلار تعیین کرد که این حجم از خسارت به میزان قابل توجهی بالاتر از خساراتی است که در پروندههای نقض پتنت در سایر کشورها و حتی در ایالات متحده امریکا، تعیین میشود. علی رغم کوچک بودن بازار کانادا در مقایسه با ایالات متحده، این میزان خسارت در بین ۲۰ رتبه اول تعیین خسارت در امریکای شمالی محسوب میشود. این میزان سختگیری در تعیین جرائم مربوط به نقض پتنت، قدرت حفاظتی پتنت کانادا را بسیار چشمگیر کرده است.
نکته دیگری که دریافت پتنت در کانادا را جذاب میکند، هزینههای نسبتاً پایین اقدام برای دریافت پتنت در کانادا است. منطقی بودن هزینههای ثبت اختراع در کانادا به چند عامل بستگی دارد. اول اینکه، لیست هزینههای اداره ثبت اختراعات کانادا بسیار کوتاه است. یعنی شخص متقاضی در کل فرآیند باید سه هزینه ثبت، درخواست برای داوری ماهوی و هزینه نهایی را پرداخت کند. دومین عامل این است که هزینههای مربوط به درخواست داوری ماهوی در کانادا را میتوان تا ۴ سال به تعویق انداخت. بسیاری از متقاضیان از این امکان برای کاهش هزینههای قانونی ثبت در کانادا استفاده میکنند. عامل نهایی، ارزش پایینتر دلار کانادا در برابر ارزهای دیگر مانند دلار امریکا و یا یورو است.
در بسیاری از کشورها، تعداد ادعاهایی که در ادعانامه یک درخواست ثبت اختراع آورده میشود، دارای محدودیت است. به عنوان مثال در ایالات متحده امریکا تعداد ادعاها در ادعانامه محدود بوده و اگر ادعاها از حد مجاز تجاوز کنند باید هزینههای اضافه پرداخت شود که در بسیاری از موارد هزینههای مربوط به ادعاهای اضافه میتواند به صورت چشمگیری بالا باشد. اما در اداره ثبت اختراعات کانادا محدودیتی روی تعداد ادعاها در ادعانامه وجود ندارد. بنابراین با افزایش تعداد ادعاها بدون نیاز به پرداخت هزینههای بیشتر میتوان حفاظت بهتر و گستردهتری را از اختراع فراهم کرد.
در قوانین ثبت اختراع کانادا برای مخترعینی که خود افشایی انجام داده باشند، یک مهلت ارفاقی یک ساله برای ثبت اختراع در نظر گرفته میشود. در صورتیکه در بسیاری از کشورها، چنین مهلت ارفاقی وجود ندارد و به محض خود افشایی، حق مخترع برای ثبت اختراع از بین میرود. در این جا منظور از خودافشایی زمانی است که مخترع مثلاً با انتشار یک مقاله علمی، یا با انجام یک سخنرانی یا مصاحبه، و یا با تولید اختراع خود، اختراع را برای عموم افشا میکند. بنابراین، در صورتیکه خواسته یا ناخواسته اختراعی را برای عموم پیش از اقدام برای ثبت اختراع، افشا کرده باشیم، در کانادا هنوز یک سال فرصت خواهیم داشت تا اختراع خود را ثبت کنیم. در حالیکه مثلاً در اتحادیه اروپا به محض افشای عمومی اختراع، حق ثبت اختراع از بین میرود.
علاوه بر این، کانادا، مهلتهای قانونی منعطفتری برای ورود از طریق PCT دارد. در حالیکه در بسیاری از کشورها در انتهای ۳۰ ماه فاز بین المللی PCT، مهلت ثبت به اتمام میرسد، اما در کانادا، متقاضی با پرداخت جریمه ۲۰۰ دلاری (کانادا) میتواند، ورود به فاز کشوری کانادا را تا ۱۲ ماه به تعویق بیندازد.
مراحل دریافت پتنت در کانادا
- اولین قدم برای دریافت پتنت در کشور کانادا، آماده کردن درخواست ثبت اختراع بر اساس قوانین و دستورالعملهای اجرایی ثبت اختراع در کانادا است. درخواست ثبت اختراع در کانادا شامل موارد زیر است:
- اسم و آدرس متقاضیان؛
- توصیف اختراع؛
- تصاویر و نقشههای اختراع؛
- و ادعانامه.
- از آنجایی که درخواست ثبت اختراع توسط اداره ثبت اختراعات کانادا هم از لحاظ شکلی و هم از لحاظ ماهوی مورد بررسی و داروی قرار میگیرد، در تهیه درخواست ثبت اختراع به ویژه در تهیه توصیف اختراع، تصاویر و ادعانامه باید وسواس بالایی داشت. کیفیت توصیف و تصاویر اختراع در کنار ادعانامه، حفاظت از حقوق انحصاری پتنت را تضمین میکند و در صورت کوتاهی در این امر، حتی اگر درخواست اختراع منجر به اعطای پتنت هم بشود، به دلیل ضعف کیفی در توصیف، تصاویر و ادعانامه اختراع، پتنت اعطا شده، حفاظت مناسبی را از اختراع متقاضیان نخواهد داشت. بنابراین، باید با استفاده از خدمات حرفهای در این حوزه از تهیه درخواست ثبت اختراع با بهترین کیفیت، اطمینان حاصل کرد.
- بعد از آماده کردن درخواست ثبت اختراع، این درخواست باید در اداره ثبت اختراعات کانادا ثبت شود.
- به همراه ثبت درخواست در اداره ثبت اختراعات کانادا، میتوان درخواست برای داوری ماهوی اختراع را نیز ثبت کرد. در نظر داشته باشید، طبق قوانین ثبت اختراع کانادا، این امکان وجود دارد که درخواست داوری ماهوی اختراع را تا چهار سال بعد از تاریخ ثبت درخواست، به تعویق انداخت.
- اگر درخواست داوری ماهوی داده شود، داوران اداره ثبت اختراعات کانادا، درخواست را از نظر شرایط احراز پتنت یعنی، نوآوری، گام ابتکاری و کاربرد صنعتی مورد بررسی قرار میدهند. ممکن است داور، ادعاهای مطرح شده در درخواست را رد کند و یا درخواست برای اصلاح بدهد.
- بعد از انجام مکاتبات لازم با داور اداره ثبت اختراعات کانادا که میتواند شامل رد و بدل کردن استدلال در مورد رد یا قبول ادعاها، اصلاح ادعانامه و اصلاح نواقص درخواست ثبت باشد، اداره ثبت اختراعات کانادا در صورت احراز تمامی شرایط لازم برای پتنت شدن، به درخواست ثبت اختراع، یک پتنت کانادا اعطا میکند.
- پتنت کانادا مانند بسیاری از کشورهای دیگر، در صورت پرداخت به موقع هزینههای نگهداری سالانه، حقوق انحصاری مخترع در مرزهای کانادا را به مدت ۲۰ سال از تاریخ ثبت درخواست اختراع، حفاظت میکند.
هزینههای قانونی ثبت اختراع در کانادا
- همانطور که پیشتر گفته شد، برای دریافت پتنت در کانادا متقاضی باید سه هزینه اصلی را پرداخت کند:
- هزینه ثبت معادل ۲۰۰ دلار کانادا؛
- هزینه درخواست برای داوری ماهوی معادل ۴۰۰ دلار کانادا؛
- و هزینه نهایی بعد از اعطای پتنت معادل ۱۵۰ دلار کانادا.
خدمات قابل ارائه
- خدمات نگارش (درفتینگ) درخواست ثبت اختراع در کانادا؛
- خدمات ثبت درخواست پتنت در اداره ثبت اختراعات کانادا (CIPO)؛
- و ورود به فاز کشوری کانادا از طریق مسیر معاهده همکاری پتنت (PCT).