آخرین مطالب سایت

شبکه‌های اجتماعی

به دنبال کنندگان ما در اینستاگرام بپیوندید

فالو

از طریق لینکدین با ما در ارتباط باشید

کلیک

ثبت تقاضانامه اختراع از طریق PCT

ثبت اختراع از طریق PCT

ثبت اختراع، عملی محدود به یک مکان جغرافیایی خاص است. به این معنی که اگر یک متقاضی قصد حفاظت از اختراع خود در چند کشور را دارد باید در تک تک کشورهای هدف اقدام به ثبت اختراع نماید.

بر طبق کنوانسیون های بین المللی جهت سهولت ثبت اختراع متقاضیان یک اختراع در چند کشور، به طور کلی دو مسیر در دنیا برای آن تعیین شده است که عبارتند از: مسیر پیمان پاریس و مسیر پیمان PCT.

در مسیر پیمان پاریس، هر مخترع حداکثر پس از ۱۲ ماه از تاریخ اولین اظهارنامه ثبت اختراع خود، می‌بایست برای ثبت اختراع درسایر کشورهای دنیا اقدام نماید و در این مدت ضمن ترجمه متن اخترع خود بر اساس قوانین هر کشور به صورت مجزا تقاضانامه‌ی خود را ارائه کند. همانطور که مشخص است این مسیر ضمن اینکه مسیر سختی است هزینه های زیادی را به مخترع تحمیل می‏‌کند و همچنین زمان ۱۲ ماه برای تعیین کشورهای هدف، ترجمه متون به زبان هر کشور و آشنایی با قوانین آن، زمان زیادی تلقی نمی‌شود.

 

ثبت اختراع از طریق PCT

مسیر PCT یا (Patent Cooperation Treaty) که بر گرفته از یک معاهده‌ای بین المللی به همین نام است، سیستمی را برای ثبت تقاضانامه اختراع فراهم می‌کند که بر پایه آن متقاضی می‌‏تواند تنها تحت یک درخواست حق تقدم ثبت اختراع خود را به مدت حداکثر ۳۰ ماه از تاریخ اولین اظهار نامه در ۱۵۳ کشور دنیا حفظ نماید. نکته مهم در خصوص سیستم PCT این است که در این سیستم اولین تقاضانامه می‌تواند یک تقاضانامه PCT باشد و لزومی به ثبت اختراع پیش از آن در هیچ کشوری نیست. باید مد نظر داشت در صورت وجود ثبت تقاضانامه ای در فاز کشوری، در صورت تمایل به ثبت تقاضانامه PCT با حق تقدم تقاضانامه کشوری، باید مهلت حداکثری ۱۲ ماهه مندرج در پیمان پاریس نیز برای تقاضانامه های PCT رعایت گردد.

بدین ترتیب مخترع ضمن اینکه با هزینه‏‌ای به مراتب کمتر حق ثبت اختراع خود را در مدت زمان طولانی تر حفظ می‏کند، می‌‏تواند برای تجاری سازی، بررسی بازارهای هدف و همچنین تعیین استراتژی درست ثبت خود برنامه زیری کند.

باید به این نکته توجه داشت که PCT راهی ساده برای ثبت درخواست اختراع و اخذ اولویت حق اختراع در ۱۵۳ کشور دنیا ارائه می‌دهد، نه راهی ساده برای دریافت سندی تحت عنوان “پتنت بین المللی” که در همه کشورها اعتبار داشته باشد، چرا که اساسا چیزی به نام پتنت بین المللی وجود ندارد و این کشورها هستند که به صورت جداگانه بر اساس قوانین داخلی خود، به مخترعین گواهی‏نامه پتنت اعطا می‌کنند. در واقع ثبت درخواست پتنت از طریق سیستم PCT حق تقدم اختراع را به مدت مشخصی در کشورهای عضو این معاهده برای متقاضیان آن حفظ می‏کند و برای ثبت اختراع پس از فاز بین المللی PCT (پس از ۳۰ ماه)، متقاضی باید تقاضای خود را در فاز ملی حداقل یک کشور ادامه دهد.

مزایای استفاده از PCT

اولین و مهمترین مزیت استفاده از فرایند PCT، ساده شدن فرایند ثبت درخواست پتنت می‏باشد. با پرداخت یک سری هزینه می‏‌توان درخواست PCT را تنها به یک زبان (به عنوان مثال انگلیسی) تنظیم کرد. اگر از قالب استاندارد PCT برای تهیه درخواست استفاده کنیم، این قالب مورد پذیرش همه کشورهای عضو خواهد بود. اگر فرایند PCT وجود نداشت و متقاضی می‏‌خواست مثلا در ۴ کشور برای دریافت پتنت اقدام کند، می‌‏بایست، ۴ درخواست مختلف با ۴ قالب و زبان مختلف تهیه و با پرداخت ۴ سری هزینه جداگانه این درخواست‌ها را ثبت می‏‌کرد. اطلاعاتی که در فرایند PCT در مورد درخواست و قابلیت پتنت شدن آن دریافت می‏‌کنیم، مبنایی قوی برای تصمیمات اساسی ما در مورد اقدام برای دریافت پتنت می‌‏باشد. یعنی، با استفاده از فرایند PCT، قبل از اینکه متحمل هزینه‏‌های بالایی به منظور دریافت پتنت در کشورها شویم، می‏‌توانیم انتخابها و قابلیت‌های اختراع خود را به دقت مورد بررسی قرار داده و با دید بازتری تصمیم به ثبت پتنت در فاز کشوری بگیریم.

فرایند PCT به متقاضی ۳۰ ماه فرصت می‏دهد تا اختراع خود را توسعه دهد، برای بازاریابی فروش آن اقدام کند، تصمیم بگیرد دریافت پتنت در چه کشورهایی سودمند خواهد بود، سرمایه گذار و شریک تجاری پیدا و قابلیت‌های تجاری شدن اختراع خود را با دقت و حوصله بررسی کند.

با استفاده از فرایند PCT، هزینه‏‌های مربوط به ترجمه درخواست به زبان کشور مورد نظر، هزینه‌‏های قانونی ثبت اختراع در کشور مورد نظر و هزینه‌های‏ مربوط به وکلای پتنت در آن کشور، به تعویق می‏‌افتند و متقاضی بدون نیاز به پرداخت این هزینه‏‌های سنگین می‌‏تواند یک تاریخ ثبت بین المللی دریافت کند که مبنایی برای حق تقدم متقاضی برای ثبت اختراعش محسوب می‌‏شود.

جدول زمانی ثبت اختراع از طریق PCT
جدول زمانی ثبت اختراع از طریق PCT
نحوه دریافت خدمات

شرکت ایده سازان عصر آفتاب به عنوان اولین شرکت دانش بنیان در حوزه خدمات مالکیت فکری، از سال ۱۳۹۴ ارائه خدمات نگارش PCT را آغاز و در سال ۲۰۱۸ بنا به آمار منتشر شده از سوی WIPO و تطبیق آن با فعالیت‌های شرکت، بیش از ۳۵% از کل تقاضانامه‌های PCT ایران را به ثبت رسانده است.

جهت استفاده از خدمات این شرکت و کسب مشاوره لطفا با شماره تماس ۶۶۵۲۳۶۸ الی ۹ داخلی ۱ تماس حاصل فرمایید.

همچنین شرکت‌های دانش بنیان می‏‌توانند از طریق سامانه غزال با انتخاب این شرکت به عنوان کارگزار ازحمایت‏‌های ۸۵% صندوق نوآوری و شکوفایی برای ثبت تقاضانامه PCT استفاده نمایند.