در دنیای امروز، شاهد رشد چشمگیر عرضه فناوری های نوین به بازار میباشیم که این امر موجب تغییرات شگرف در نسل فناوریهای قدیمی شده است. در این راستا، تحلیل پتنت ابزاری قدرتمند بوده که در بسیار از اقتصادهای در حال رشد در دنیا، شرکتها برای شناخت گرایش فناوریهای نوین و همچنین پر کردن فاصله فناوری خود از آن استفاده میکنند.
در یک پروژهی تحلیل پتنت، همه پتنتهای یک حوزه خاص از فناوری بر اساس اطلاعات و تقاضای مشتری گردآوری شده و اطلاعات ارزشمندی مانند سمت و سوی فناوری، شناخت فناوری های برتر، راه حل های فنی برای حل مشکلات موجود، نحوه فعالیت شرکتهای مطرح حول آن فناوری، شناسایی اجزای کلیدی فناوری، تحلیل پتنتهای مطرح و کلیدی منتشر شده توسط آنها استخراج شده و در نهایت نقشه ای جامع از آن فناوری ترسیم میگردد.
لازم به ذکر است که فرایند تحلیل پتنت بر پایه اطلاعات اسنادی پتنتها میباشد و با توجه به اطلاعات ارزشمند فنی و حقوقی موجود در آنها، فرایند مذکور ابزاری کلیدی برای استفاده از این اطلاعات است. بر همین اساس، شرکتهای بزرگ فناور جهان به دنبال رصد پتنتهای ارائه شده توسط رقبا هستند، چرا که بهروزترین اطلاعات مورد نیاز برای آینده کاری خود را با رصد اطلاعات ارائه شده در پتنتها میتوانند دنبال نمایند.