ایران کشوری است در حال صنعتی شدن، تعاملات فراوان بین المللی ایران در حوزه اقتصاد، صادرات کالا و به خصوص حرکت به سوی محصولات دانش بنیان و شرکتهای تکنیک پایه، همگی راهی است برای آینده کشور که انتخاب شدهاند.
این حرکت اما تنها جنبه فنی و علمی ندارد، تغییر شکل زندگی ایرانیان در سالیان گذشته تغییری همه جانبه بوده است که هم باید در مورد مبانی و بنیادهای ارزشی آن تامل نمود و هم از استلزامات و تاثیرش بر سایر نظامهای اجتماعی پرسید. نظام حقوقی یکی از نظامهای مهم و موثر در این حرکت است.
یکی از مهمترین بحثهای حقوقی که در سالیان اخیر در ارتباط با تحولات صنعتی و فکری ایران مطرح شده است، بحث حقوق مالکیتهای فکری و امری چون اختراعات، خلاقیتهای هنری و به خصوص صنعتی است.
توجه به تاریخ تحولات صنعتی و تجاری در جهان نشان میدهد که تحولات حقوقی ثبت اختراعات صنعتی نقش بسیار مهمی در تحولات اقتصادی و تجاری داشتهاند و عملا موجب جهشهای ناگهانی پول و انگیزه در جهان سرمایهداری بودهاند.
آیا ایران نبز باید به سوی انحصار در این حوزهها برود؟
آیا باید به قواعد بینالملل همچون کنوانسیون برن بپیوندد؟
آیا حکمرانی و وضعیت مدیریت این حوزه در حال حاضر درست است؟
سازمانهای متولی ثبت اختراعات و دفاع از حقوق معنوی چگونه عمل میکنند؟
آیا ایران از طریق تثبیت این حقوق میتواند منافع بیشتری را جذب نماید؟
چرا تا کنون اقدامی جدی و در خور در این حوزه اتفاق نیفتاده است؟
این پرسشها علاوه بر ابعاد فنی و حقوقی، ابعادی فکری و اندیشهای نیز دارند که در قسمت چهارم از فصل شانزدهم برنامه تلویزیونی زاویه، با حضور دکتر امیرحسین برنایی «مدیرعامل شرکت ایده سازان عصر آفتاب» و دکتر محمود حکمتنیا «عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی» مورد بحث و تامل قرار گرفته است.
جهت مشاهده ویدئو کامل این گفتگو بر روی لینک زیر کلیک کنید.